Connect with us

Teknologi

Jalan Buat Facebook Live Yg Awesome!

Pada pagi buta pendedahan Facebook Live saja digunakan pada perangkat mudah pindah sahaja, tetapi sekarang, Facebook boleh disiarkan bermula mana-mana perangkat gampang pindah ataupun komputer desktop.

Memang penderitaan sangat apabila korang tidak rebut oportunitas untuk pakai Facebook Live bagi roketkan bisnes korang. Ada yg dah guna ke? Cer komen sikit kat lembah?

Kepada mereka yg tidak sempat memakai Facebook Live boleh follow jenjang dibawah untuk jalan untuk Facebook Live yg awesome!

Facebook Live Dengan Peranti Praktis Alih

Untuk pada,, pergi perangkat gampang pindah anda beserta buka aplikasi Facebook.

Langkah 1: Pergi ke News Feed, dengan ketik Gohitzz pilihan “Live”.

Anda jua boleh pulang secara eksklusif mulai biografi Facebook anda badan. Buka restoran status bersama klik teksyg berbunyi “What’s on your mind?” Kemudian, pilih seleksian “Live Video” sejak menu.

Langkah 2: Berikan saluran Facebook ke pemotret beserta mikrofon anda bila diarahkan.

Anda mau berhenti berserah diri nasihat ini selesai batang air baru dikau menggunakannya.

Langkah tiga: Pilih tetapan privasi dikau.

Jika dikau mempamerkan branding, dikau mungkin mahu menjadikannya  public, jika anda postingperseorangan dikau mungkin doyan jatah paparkan kepada friends dikau sahaja. Sekiranya anda masih baru di Facebook Live ada baiknya andai mengujinya terlebih lampau, atau mau memeriksa hasilnya lalu,  tukar tetapan privasi pada “Only Me.” Anda boleh mencari seleksian “Only Me” beserta mengklik “More” lagi skrol kebahagian dasar.

Langkah 4: Tulis Description yang menarik.

Beri persembahan dikau penerangan, yg hendak mencuat dalam Suapan Berita pribadi bagaikan kemas sekarang status di atas video. Untuk menerima perseorangan yg sinkron, tulis tajuk mengagumkan kerlingan beserta gendong mereka memahami apa persembahan anda. Lihat misal semacam dibawah.

Langkah 5: Tag rakan dikau, pilih letak dikau, maupun ekstra aktiviti.

Ketik impresi di bahagian lembah skrin anda bagi tag orang yg berada berisi film Facebook Live, masukkan lokasi pada, petak anda ataupun berkongsi apa pun yg dikau lakukan pada masa itu tayangan. Sentuhan ini boleh menambah personal touch yg lebih pada video dikau, menaikkan capain, lagi membuatkan pribadi lebih selesa dan anda.

Langkah 6: Sediakan kerlingan kodak anda.

Sebelum dikau klik “Go Live,” pastikan kodak anda menunju ke arah yg dikau mahu. Latar anus skrin persediaan dikau mau menampakan pada dikau apa pun yang dicermati sang kamera anda. Sekiranya anda mau mengganti renungan kodak selfie atau sedang, hanya klik citra budak panah berputar di pelosok kanan sebelah degan skrin anda.

Video itu akan menjadi persegi, jadi tak kira sama ada dikau menggenggam peranti gampang pindah anda secara menegak maupun membujur.

Petua Power: Anda boleh menentukan andaikata anda mahu imej itu secara melintang atau menegak jua. Klik magic wand impresi di sudut kanan dan skrin anda, kemudian kelik ikon tools di bahagian lembah skrin dikaufilem berawal bayangan yg berbeza maupun jatah menyelaraskan kecerahan film.

Langkah 7: Tambah kanta, penapis, alias menulis beserta lukis ke film anda.

Ketik imaji magic wand pada sudut daksina bersama-sama skrin dikau, dan pilih bila dikau mahu memperbanyak kanta ke rupa dikau, bayar penapis kodak, ataupun tulis atau lukis jatah cipta video lebih aneh.

Langkah 8: Klik butang “Go Live” biru untuk mulakan pertunjukan.

Sebaik sahaja anda mengkliknya, Facebook bakal membagi anda countdown – “3, 2, 1 …” – lalu akhirnya dikau akan live. Sebaik sahaja anda dini streaming, video live anda akan timbul berbobot News Feed anda – bersama News Feed lain – seperti mana-mana pos lain.

Siaran dikau boleh sampai 90 minit. Perlu diingat bahawa semakin waktu dikau mempublikasikan, lebih bahana sendiri yang nampak melalui News Feed mereka pada Facebook akan terserempak dalam live film dikau.

Langkah 9: Berinteraksi lagi pemirsa lagi pembahas.

Untuk memastikan pemirsa dikau terlibat, sorong mereka untuk berinteraksi bersama live film  anda (yang hendak membantu ranking dikau batin (hati) News Feed perseorangan lain). Anda pula boleh berinteraksi dengan mereka berdua bersama bercakap lantas pada mereka berisi video dikau lalu, andaikata anda mahu, dengan diri lain memberi balasan bersama menaruh komen pada, desktop mereka.

Di manakah anda boleh memeriksa komen-komen ini? Semasa anda mempublikasikan, dikau mau periksa waktu berlalu di samping kidal atas dengan sapta penonton, lalu komen hendak dipaparkan secara langsung pada bahagian pendek suapan anda. Mereka akan muncul berbobot sistem jalan terlangkup, bagaikan pada Twitter, jadi krusial diingat bahawa yg lebih pagi buta entah lebih jauh.

Kredit Imej: Facebook News Room

Nota: Anda jua boleh menghambat pemirsa pada masa itu pemberitaan secara eksklusif beserta mengetik ilustrasi biografi bersebelahan bersama telaah penonton bersama sehingga mengetik “Blok.” Anda pula boleh melaksanakan sedangkan kepada perseorangan yang dikau sudah tembok sebelumnya ini pula.

Langkah 10: Klik “Finish” jatah menamatkan pertunjukan.

Sebaik sahaja anda melaksanakan ini, video mau infinit dalam Timeline alias Page dikau serupa mana-mana post video yg lain.

Langkah 11: Siarkan jawapan dikau lalu simpan film tadi ke roll pemotret anda.

Sebaik sahaja anda berakhir siaran anda, anda mau toleh skrin serupa dibawah. Button biru tadi merestui anda menguraikan film tadi kepada badan lain walaupun anda sudah pernah usai sejak broadcasting.

Butang download pada bahagian atas sebalah kidal meluruskan dikau membuat deposito tindasan video ke peralatan gampang alih dikau.

Sebenarnya anda boleh sahaja pulang pada Timeline ataupun Page anda untuk membangun ubahsuai butiran description, privasi atau memadam video tersebut bagai posting facebook yang lain. Simplekan!

Okey lampau ni boleh lalu Facebook Live. Harap-mohon teknik buat facebook live ni mampu mendukung anda kembangkan bisnes dikau rupa-rupa dikit akur! Peace Yo!

Ada Masalah? Malu-Malu Kucing Nak Facebook Live 🙂 ? Boleh guna Cara Sempoi Untuk Facebook Live!

Kredit: https://blog.hubspot.com